Категории

Лувър

Лувърът е един от най-старите музеи с богата история, а в него са събрани художествени и исторически реликви от цял свят. Той може да бъде наречен универсален, тъй като колекциите му покриват огромни географски и времеви пространства – от Западна Европа до Иран, Персия, Египет и Близкия изток; от античността до наши дни.

Музеят Лувър

Най-известните експонати в Лувъра са изсечените върху каменна колона закони на вавилонския владетел Хамурапи, статуята на Венера Милоска, статуята на богинята Нике от остров Самотраки, както и разбира се картините на Леонардо да Винчи и Рембранд. Лувърът е най-посещаваният музей по света – годишно през неговите многобройни зали преминават над осем милиона души.

Лувър

Музеят Лувър отвътре

Музеят Лувър отвътре

В основата на Лувъра лежи замък-крепост, който е построен от крал Филип-Август през 1190 г. Основното предназначение на замъка е било наблюдението на река Сена, която е била един от традиционните пътища за вражески набези през епохата на викингите. През 1317 г., след предаването на тамплиерското имущество на Малтийския орден, кралската хазна е прехвърлена в Лувъра. Скоро след това Карл V превръща замъка в кралска резиденция. В края на 16 в. Анри ІІ решава да съедини Лувъра с двореца Тюйлири, в резултат на което територията му се увеличава четирикратно. Оформлението и украсяването на двореца е било ръководено от художниците Пусен, Романели и Лебрен.

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Крокодилите са отговорни за над 1,000 смъртни случая всяка година по бреговете на река Нил.
Facebook