Категории

Александрийският фар

Александрийският фар - един от старите седем чудеса на света

Александрийският фар е бил построен в египетския град Александрия, но не е достигнал до наши дни. Той един от седемте чудеса на света и е бил най – високият фар построен в историята. Фарът е построен между 285-256г. пр. Хр. на остров Фарой, който се е намирал срещу александрийското пристанище. Фарът се е състоял от три части. Бил е изграден от бял мрамор и височината му е бил 135 метра. На върха на фара е имало огромно бронзово огледало, което се е виждало чак 70 километра и така насочвал корабите към пристанището. Долната част на фара е бил квадратен с височина 55 метра. Средната му част е била цилиндрична с височина 27 метра. Горната част също е бил цилиндричен и е имал специална стая за пламъците.

Така е изглеждал Александрийският фар до Александрия

Александрийският фар е бил единствения от седемте чудеса на античния свят който се е използвал в ежедневието на хората. През 995г. горната му част се срутва след силно земетресение, а средната му част през 1302г. от друго земетресение. През 1500г. са изчезнали последните останки от този фар.

Виж на карта:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Арабските цифри всъщност са индииски. Наричат се арабски, защото арабите са ги разпространили в Европа.
Facebook